Tα ΓΡΑΣΕΠ δεν λειτουργούν πια!

Θεωρώ χρέος μου να σας ανακοινώσω ότι τα ΓΡΑΣΕΠ δεν λειτουργούν πια. Η θητεία όσων τα υπηρετήσαμε έληξε στις 31 Αυγούστου 2011. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το μέλλον αυτών των δομών. Δεν απαντά επίσης κανείς, για το τι σχεδιάζει το Υπουργείο σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Eκπαίδευση. Όσοι υπηρετήσαμε τα ΓΡΑΣΕΠ επιστρέφουμε στην οργανική μας θέση. Ωστόσο το blog αυτό θα λειτουργεί με το όνομά του, όσο το τοπίο είναι ακόμα αδιευκρίνιστο. Αργότερα βλέπουμε!

Κάνοντας τον προσωπικό μου απολογισμό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τα όσα μου δώσατε. Τα χρόνια που έζησα μαζί σας ήταν όμορφα και ελπίζω και δημιουργικά. Σας είμαι ευγνώμων. Ζήσαμε μαζί χαρούμενες αλλά και δύσκολες στιγμές και ελπίζω να στάθηκα αντάξια των προσδοκιών σας. Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε, που μοιραστήκατε μαζί μου φόβους, αγωνίες, ανησυχίες και προβληματισμούς. Αποχωρώντας από το ΓΡΑΣΕΠ σήμερα το μόνο που μπορώ να πω για μένα είναι ο στίχος του ποητή. " Τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα". Επιστρέφω στην οργανική μου θέση στο 6ο Γυμνάσιο Πατρών, στο οποίο για χρόνια υπηρέτησα επίσης με πολύ αγάπη. Δεν λυπάμαι που φεύγω από το ΓΡΑΣΕΠ, γιατί η Συμβουλευτική είναι κάτι που υπηρετώ,άτυπα έστω, πολύ πριν γίνουν τα ΓΡΑΣΕΠ και θα συνεχίσω και μετά από αυτά. Όμως θα μου λείψετε και θα σας σκέφτομαι πάντα με πολύ έγνοια και αγάπη. Εύχομαι σε όλους καλή τύχη στη ζωή σας και φυσικά επιτυχία στους στόχους σας. Η δική μας επικοινωνία ελπίζω ότι δεν θα σταματήσει έτσι και αλλιώς.(Ζήτω η τεχνολογία!) Σας χαιρετώ και στέλνω σε όλους την αγάπη μου μαζί με τις ευχές μου για "Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά"

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Περιγραφή και δικαιολογητικά των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων.

αα) «ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΩΝ», σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.1910/1944 (ΦΕΚ.
229 Α¨), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 είναι :
1. όσοι είναι γονείς και έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων
από ένα ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή
υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές
πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά
ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους
υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.
3. Αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, αυτός θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα εκ των υπαγομένων σε μία από τις περιπτώσεις της πρώτης παραγράφου.
4. Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων, τα απορφανισθέντα τέκνα αποτελούν ιδίαν οικογένεια και, αν είναι τουλάχιστον δύο, απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων και των τέκνων των πολυτέκνων, υπό τους περιορισμούς της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι που θα
Δηλώσουν ότι ανήκουν στην κατηγορία αυτή, κατά την οριστικοποίηση του
Μηχανογραφικού τους Δελτίου, θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι την ημερομηνία αυτή και είναι τα παρακάτω:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
β) Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ),  που έχει εκδοθεί οπωσδήποτε εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου
γ) έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός κοινής ωφελείας από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας των γονέων τους ή της οικογένειάς τους
δ) Επικυρωμένο Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής τους οικονομικού έτους, από το οποίο θα προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εφόσον δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αττικής και Θεσσαλονίκης ή την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε). Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για το εκκαθαριστικό σημείωμα, που αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010, δηλαδή
για τα εισοδήματα του έτους 2009. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, πέρα από το δεύτερο. ( άρθρο 59, παράγραφος 11).
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του, από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
Με βάση τα παραπάνω, για τον υπολογισμό του καθαρού ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος ανατρέχουμε στις στήλες Γ και  Δ του Eκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 και προσθέτουμε τα ακόλουθα ποσά::
1. Από τη Στήλη Γ . «Εκκαθάριση Φόρου Εισοδήματος»
·        το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και
·        την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων
2. Από τη Στήλη  Δ . «Ανάλυση Εισοδημάτων, Εκπτώσεων από το Εισόδημα κλπ»
  τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά
Τα τρία αυτά ποσά, αθροιζόμενα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα, προσαυξανόμενου κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το δεύτερο. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους, λόγω υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης των υπόχρεων μελών της οικογένειας ( συζύγων και ανήλικων τέκτων), ανατρέχουμε σε όλα τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους και αναζητούμε τα προαναφερόμενα ποσά, τα οποία και αθροίζουμε για να υπολογίσουμε το συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους, εφόσον η ένταξή τους στην ειδική περίπτωση που ανήκουν αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, πριν τον ολοκλήρωση της εγγραφής τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ολοκληρώνεται η εγγραφή και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 59 παρ.11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄ 118), σύμφωνα με τις οποίες, εάν μετά την εισαγωγή, με οποιονδήποτε τρόπο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές.
ββ) «ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ»: Στην περίπτωση εμπίπτουν οι γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία (3) ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή υιοθετηθέντα, εφόσον κανένα από αυτά δεν υπερβαίνει το 26ο έτος της ηλικίας του, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα, που δεν υπερβαίνουν το ανωτέρω όριο ηλικίας.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν ότι ανήκουν στην κατηγορία αυτή, κατά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου, θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι την ημερομηνία αυτή και είναι τα παρακάτω:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
β) έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός κοινής ωφελείας από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας των γονέων τους ή της οικογένειάς τους
γ) Επικυρωμένο Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής τους οικονομικού έτους, από το οποίο θα προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εφόσον δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αττικής και
Θεσσαλονίκης ή την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε). Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για το εκκαθαριστικό σημείωμα, που αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010, δηλαδή για τα εισοδήματα του έτους 2009. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, πέρα από το δεύτερο. ( άρθρο 59, παράγραφος 11). Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του, από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
Με βάση τα παραπάνω, για τον υπολογισμό του καθαρού ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος ανατρέχουμε στις στήλες Γ και Δ του Eκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 και προσθέτουμε τα ακόλουθα ποσά::
1. Από τη Στήλη Γ . «Εκκαθάριση Φόρου Εισοδήματος»
  • το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και
  • την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων
  • 2. Από τη Στήλη Δ . «Ανάλυση Εισοδημάτων, Εκπτώσεων από το Εισόδημα κλπ»
  • τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά
Τα τρία αυτά ποσά, αθροιζόμενα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα, προσαυξανόμενου κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το δεύτερο. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους, λόγω υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης των υπόχρεων μελών της οικογένειας ( συζύγων και ανήλικων τέκτων), ανατρέχουμε σε όλα τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους και αναζητούμε τα προαναφερόμενα ποσά, τα οποία και αθροίζουμε για να υπολογίσουμε το συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους, εφόσον η ένταξή τους στην ειδική περίπτωση που ανήκουν αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, πριν τον ολοκλήρωση της εγγραφής τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ολοκληρώνεται η εγγραφή και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 59 παρ.11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄ 118), σύμφωνα με τις οποίες, εάν μετά την εισαγωγή, με οποιονδήποτε τρόπο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές.
γγ) «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»: Στην περίπτωση εμπίπτουν οι υποψήφιοι ανά
υποπερίπτωση:
Α) που έχουν αδελφό ή αδελφή, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή την ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και στις ΑΣΤΕ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας γονέων.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν ότι ανήκουν στην κατηγορία αυτή, κατά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου, θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι την ημερομηνία αυτή και είναι τα παρακάτω:
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός
τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
β. Βεβαίωση Τμήματος ή Σχολής από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική
ιδιότητα προπτυχιακών σπουδών του/της αδελφού/αδελφής σου, που έχει εισαχθεί ύστερα
από συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν διανύουν το προβλεπόμενο τελευταίο έτος σπουδών και δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος ηλικίας κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου. Η βεβαίωση θα πρέπει να έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου ή
γ. ΄Εγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός κοινής ωφελείας από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας των γονέων τους.
δ. Επικυρωμένο Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής τους οικονομικού έτους, από το οποίο θα προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εφόσον δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αττικής και
Θεσσαλονίκης ή την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε). Πρόκειται για το εκκαθαριστικό σημείωμα, που αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010, δηλαδή για τα εισοδήματα του έτους 2009. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των
εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, πέρα από το δεύτερο. ( άρθρο 59, παράγραφος 11). Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του, από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές
δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
Με βάση τα παραπάνω, για τον υπολογισμό του καθαρού ετήσιου συνολικού οικογενειακού
εισοδήματος ανατρέχουμε στις στήλες Γ και  Δ του Eκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 και προσθέτουμε τα ακόλουθα ποσά::
1. Από τη Στήλη Γ . «Εκκαθάριση Φόρου Εισοδήματος»
  • το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και
  • την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων
  1. Από τη Στήλη  Δ. «Ανάλυση Εισοδημάτων, Εκπτώσεων από το Εισόδημα κλπ» τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά Τα τρία αυτά ποσά, αθροιζόμενα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα, προσαυξανόμενου κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το δεύτερο.Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους, λόγω υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης των υπόχρεων μελών της οικογένειας ( συζύγων και ανήλικων τέκτων), ανατρέχουμε σε όλα τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους και αναζητούμε τα προαναφερόμενα ποσά, τα οποία και αθροίζουμε για να υπολογίσουμε το συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους  Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους, εφόσον η ένταξή τους στην ειδική περίπτωση που ανήκουν αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, πριν τον ολοκλήρωση της εγγραφής τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ολοκληρώνεται η εγγραφή και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 59 παρ.11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄ 118), σύμφωνα με τις οποίες, εάν μετά την εισαγωγή, με οποιονδήποτε τρόπο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές.
Β) που είναι ορφανοί από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα.
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το  Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου από το οποίο να προκύπτει και δεν έχουν συμπληρώσει το 26ο έτος ηλικίας κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου, ο θάνατος του/των γονέων και, για την περίπτωση τέκνου/τέκνων άγαμης μητέρας, να προκύπτει η μη αναγνώριση του/των τέκνων της των οποίων έχει τη γονική μέριμνα
β. έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός κοινής ωφελείας από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας της οικογένειάς τους ή των γονέων τους
γ. Επικυρωμένο Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής τους οικονομικού έτους, από το οποίο θα προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εφόσον δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αττικής και
Θεσσαλονίκης ή την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε). Πρόκειται για το εκκαθαριστικό σημείωμα, που αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010, δηλαδή για τα εισοδήματα του έτους 2009. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες
(10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, πέρα από το δεύτερο. ( άρθρο 59, παράγραφος 11, περίπτωση β, εδάφιο γγ του Νόμου 3966/2011).
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του, από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
Με βάση τα παραπάνω, για τον υπολογισμό του καθαρού ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος ανατρέχουμε στις στήλες Γ και  Δ. του Eκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 και προσθέτουμε τα ακόλουθα ποσά::
1. Από τη Στήλη Γ . «Εκκαθάριση Φόρου Εισοδήματος»
  • το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και
  • την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων
  1. Από τη Στήλη  Δ . «Ανάλυση Εισοδημάτων, Εκπτώσεων από το Εισόδημα κλπ»  τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά Τα τρία αυτά ποσά, αθροιζόμενα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα, προσαυξανόμενου κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το δεύτερο. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους, λόγω υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης των υπόχρεων μελών της οικογένειας ( συζύγων και ανήλικων τέκτων), ανατρέχουμε σε όλα τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους και αναζητούμε τα προαναφερόμενα ποσά, τα οποία και αθροίζουμε για να υπολογίσουμε το συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους, εφόσον η ένταξή τους στην ειδική περίπτωση που ανήκουν αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, πριν τον ολοκλήρωση της εγγραφής τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ολοκληρώνεται η εγγραφή και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 59 παρ.11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄ 118), σύμφωνα με τις οποίες, εάν μετά την εισαγωγή, με οποιονδήποτε τρόπο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές.
Γ) που έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
β. Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής, το οποίο θα εκδίδεται με την προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης μέλους _ΕΠ αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας.
γ. έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός κοινής ωφελείας από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας της οικογένειάς τους ή των γονέων τους
δ. Επικυρωμένο Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής τους οικονομικού έτους, από το οποίο θα προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εφόσον δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αττικής και
Θεσσαλονίκης ή την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Πρόκειται για το εκκαθαριστικό σημείωμα, που αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010, δηλαδή για τα εισοδήματα του έτους 2009. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, πέρα από το δεύτερο. ( άρθρο 59, παράγραφος 11, περίπτωση β, εδάφιο γγ του Νόμου 3966/2011). Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του, από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Με βάση τα παραπάνω, για τον υπολογισμό του καθαρού ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος ανατρέχουμε στις στήλες Γ και Δ του Eκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 και προσθέτουμε τα ακόλουθα ποσά::
1. Από τη Στήλη Γ . «Εκκαθάριση Φόρου Εισοδήματος»
  • το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και
  • την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων
  • 2. Από τη Στήλη  Δ. «Ανάλυση Εισοδημάτων, Εκπτώσεων από το Εισόδημα κλπ»
  • τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά Τα τρία αυτά ποσά, αθροιζόμενα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα, προσαυξανόμενου κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το δεύτερο. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους, λόγω υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης των υπόχρεων μελών της οικογένειας ( συζύγων και ανήλικων τέκτων), ανατρέχουμε σε όλα τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους και αναζητούμε τα προαναφερόμενα ποσά, τα οποία και αθροίζουμε για να υπολογίσουμε το συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους, εφόσον η ένταξή τους στην ειδική περίπτωση που ανήκουν αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, πριν τον ολοκλήρωση της εγγραφής τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ολοκληρώνεται η εγγραφή και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 59 παρ.11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄ 118), σύμφωνα με τις οποίες, εάν μετά την εισαγωγή, με οποιονδήποτε τρόπο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές.
Δ) που είναι τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν. 1897/1990 (ΦΕΚ. 120 Α΄).
α. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο, που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
β. Αντίγραφο πράξης συνταξιοδότησης του γονέα που φονεύθηκε ή κατέστη ανίκανος για την εκτέλεση των καθηκόντων του, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1897/1990 (ΦΕΚ.120 Α΄).
γ. έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός κοινής ωφελείας από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας της οικογένειάς τους ή των γονέων τους
δ. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου της εισαγωγής τους οικονομικού έτους, από το οποίο θα προκύπτει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, εφόσον δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο και εισαχθούν σε σχολές ή τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ ή την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αττικής και
Θεσσαλονίκης ή την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε). Πρόκειται για το εκκαθαριστικό σημείωμα, που αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2010, δηλαδή για τα εισοδήματα του έτους 2009. Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο, πέρα από το δεύτερο. ( άρθρο 59, παράγραφος 11, περίπτωση β, εδάφιο γγ του Νόμου 3966/2011).
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα ανήλικα τέκνα του, από κάθε πηγή, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρα 16 και 17 του Κ.Φ.Ε), φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.
Με βάση τα παραπάνω, για τον υπολογισμό του καθαρού ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος ανατρέχουμε στις στήλες Γ και Δ του Eκκαθαριστικού Σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010 και προσθέτουμε τα ακόλουθα ποσά::
1. Από τη Στήλη Γ . «Εκκαθάριση Φόρου Εισοδήματος»
  • το συνολικό δηλωθέν εισόδημα και
  • την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων
  • 2. Από τη Στήλη Δ . «Ανάλυση Εισοδημάτων, Εκπτώσεων από το Εισόδημα κλπ»
  • τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά Τα τρία αυτά ποσά, αθροιζόμενα, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τις οικογένειες με δύο τέκνα, προσαυξανόμενου κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέρα από το δεύτερο. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους, λόγω υποβολής ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης των υπόχρεων μελών της οικογένειας ( συζύγων και ανήλικων τέκτων), ανατρέχουμε σε όλα τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα φόρου εισοδήματος του ιδίου οικονομικού έτους και αναζητούμε τα προαναφερόμενα ποσά, τα οποία και αθροίζουμε για να υπολογίσουμε το συνολικό καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις και να έχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά τόσο κατά την οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου όσο και κατά την εγγραφή τους στη σχολή ή τμήμα εισαγωγής τους, εφόσον η ένταξή τους στην ειδική περίπτωση που ανήκουν αποτελεί κριτήριο επιλογής για τον επί πλέον αριθμό θέσεων εισακτέων. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματος εισαγωγής, πριν τον ολοκλήρωση της εγγραφής τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ολοκληρώνεται η εγγραφή και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 59 παρ.11 του Ν.3966/2011 (ΦΕΚ. Α΄ 118), σύμφωνα με τις οποίες, εάν μετά την εισαγωγή, με οποιονδήποτε τρόπο διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής στην ειδική περίπτωση, λόγω υποβολής ψευδών ή μη νόμιμων δικαιολογητικών, οι εισαχθέντες διαγράφονται από τα τμήματα εισαγωγής και αποκλείονται κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από κάθε διαδικασία εισαγωγής σε όλα τα Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι ή Σχολές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου