Tα ΓΡΑΣΕΠ δεν λειτουργούν πια!

Θεωρώ χρέος μου να σας ανακοινώσω ότι τα ΓΡΑΣΕΠ δεν λειτουργούν πια. Η θητεία όσων τα υπηρετήσαμε έληξε στις 31 Αυγούστου 2011. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το μέλλον αυτών των δομών. Δεν απαντά επίσης κανείς, για το τι σχεδιάζει το Υπουργείο σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Eκπαίδευση. Όσοι υπηρετήσαμε τα ΓΡΑΣΕΠ επιστρέφουμε στην οργανική μας θέση. Ωστόσο το blog αυτό θα λειτουργεί με το όνομά του, όσο το τοπίο είναι ακόμα αδιευκρίνιστο. Αργότερα βλέπουμε!

Κάνοντας τον προσωπικό μου απολογισμό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τα όσα μου δώσατε. Τα χρόνια που έζησα μαζί σας ήταν όμορφα και ελπίζω και δημιουργικά. Σας είμαι ευγνώμων. Ζήσαμε μαζί χαρούμενες αλλά και δύσκολες στιγμές και ελπίζω να στάθηκα αντάξια των προσδοκιών σας. Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε, που μοιραστήκατε μαζί μου φόβους, αγωνίες, ανησυχίες και προβληματισμούς. Αποχωρώντας από το ΓΡΑΣΕΠ σήμερα το μόνο που μπορώ να πω για μένα είναι ο στίχος του ποητή. " Τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα". Επιστρέφω στην οργανική μου θέση στο 6ο Γυμνάσιο Πατρών, στο οποίο για χρόνια υπηρέτησα επίσης με πολύ αγάπη. Δεν λυπάμαι που φεύγω από το ΓΡΑΣΕΠ, γιατί η Συμβουλευτική είναι κάτι που υπηρετώ,άτυπα έστω, πολύ πριν γίνουν τα ΓΡΑΣΕΠ και θα συνεχίσω και μετά από αυτά. Όμως θα μου λείψετε και θα σας σκέφτομαι πάντα με πολύ έγνοια και αγάπη. Εύχομαι σε όλους καλή τύχη στη ζωή σας και φυσικά επιτυχία στους στόχους σας. Η δική μας επικοινωνία ελπίζω ότι δεν θα σταματήσει έτσι και αλλιώς.(Ζήτω η τεχνολογία!) Σας χαιρετώ και στέλνω σε όλους την αγάπη μου μαζί με τις ευχές μου για "Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά"

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Σύστημα Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού

Σύστημα Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού
http://exams.minedu.gov.gr/Default.aspxΤο Υπουργείο Παιδείας σχεδίασε και υλοποιεί φέτος για πρώτη φορά την ηλεκτρονική εφαρμογή κατάθεσης του Μηχανογραφικού Δελτίου (ΜΔ). Με τη νέα εφαρμογή μπορείς να πληροφορηθείς, να επεξεργαστείς και τελικά να οριστικοποιήσεις το ΜΔ, μέσω διαδικτύου. Όλα αυτά από τον υπολογιστή σου ή αν δεν έχεις, από το σχολείο σου.
Πριν λοιπόν ξεκινήσεις, διάβασε τις επόμενες σειρές, για να καταλάβεις πόσο εύκολα θα συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου. (οι παρακάτω οδηγίες δεν είναι οι τελικές αφού ακόμη δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας)
Α. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ;
1) Με τον 8ψήφιο κωδικό που είχες στις πανελλήνιες και τα αρχικά σου γράμματα (Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο), στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής, επιλέγεις «ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥ ΔΕΛΤΙΟ» και ξεκινάς να βλέπεις το ΜΔ και να φτιάχνεις ένα πρόχειρο δελτίο. Αφού ολοκληρώσεις όλα τα βήματα στο στάδιο αυτό, στο τέλος εμφανίζεται ένας κωδικός δελτίου με έντονα κόκκινα γράμματα. Αυτόν τον κωδικό δελτίου θα τον χρειαστείς ξανά, γι αυτό εκτύπωσέ τον ή σημείωσέ τον κάπου για να τον βρίσκεις εύκολα.
2) Οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να δεις το πρόχειρο ΜΔ που έφτιαξες στο πρώτο στάδιο ή να το αλλάξεις ή να το εκτυπώσεις ή να το δείξεις στους γονείς σου, στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής, επιλέγεις «ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΩ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΗΔΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ». Δίνεις το γνωστό 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον κωδικό δελτίου που έχεις σημειώσει από το προηγούμενο στάδιο. Τώρα ξεκινάς να βλέπεις το πρόχειρο ΜΔ που έφτιαξες, μπορείς να το βελτιώνεις αλλάζοντας τις επιλογές σου κλπ.
3) Όταν πια είσαι έτοιμος και έχεις κατασταλάξει στις επιλογές σου, πηγαίνεις στο Λύκειό σου και δημιουργείς έναν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Τώρα πια έφτασε η ώρα να υποβάλεις οριστικά το δελτίο σου. Στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής, επιλέγεις «ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ-ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΟΥ». Δίνεις το γνωστό 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, τον κωδικό δελτίου και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και ξεκινάς. Ελέγχεις ότι τα στοιχεία σου είναι ολόσωστα, οι επιλογές σου είναι τελικές και ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΣ το μηχανογραφικό σου. Τώρα πια, τελείωσες με το ΜΔ, χωρίς καμμία άλλη ενέργεια.
Β. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ;
1) Στο πρώτο βήμα θα δεις τα ονομαστικά σου στοιχεία. Συμπληρώνεις τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail κλπ.
2) Στο δεύτερο βήμα θα συναντήσεις τις «ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ»: ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ, ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
Αν δεν ανήκεις σε αυτές, προχωράς στο επόμενο βήμα.
Αν ανήκεις σε μία από αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, θα σου ζητηθεί να το δηλώσεις και να συμπληρώσεις τα «κουτάκια». Επίσης θα βρεις και αναλυτική περιγραφή για τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες για τις ειδικές περιπτώσεις, δες την επόμενη παράγραφο.
3) Στο επόμενο βήμα, σου εμφανίζονται τα πεδία ή τομείς που μπορείς να δηλώσεις και όλες οι αντίστοιχες σχολές, για να κάνεις τις επιλογές σου. Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές.
4) Στα τελευταία βήματα, η εφαρμογή σού δείχνει μια σύνοψη του δελτίου σου και τελικά αποθηκεύεις ή εκτυπώνεις ή οριστικοποιείς, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι.
Γ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΠΟΛΥ;
Πρέπει να προσέξεις 3 πράγματα:
- να πας στο Λύκειό σου να πάρεις τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για να μπορείς να οριστικοποιήσεις το δελτίο σου
- να ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ το ΜΔ μέσα στις προθεσμίες, γιατί μετά δεν μπορείς να διορθώσεις ή να αλλάξεις τίποτα.
- αν δηλώσεις ότι ανήκεις σε μία ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, πρέπει να κατέχεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Όπως γνωρίζεις, από φέτος δεν υπάρχουν μετεγγραφές, όπως τις ξέραμε. Αντί για τις «παλιές» μετεγγραφές, από φέτος δίνονται επιπλέον θέσεις εισαγωγής στις σχολές, τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν όσοι ανήκουν στις παρακάτω ειδικές περιπτώσεις. Στην ουσία δηλαδή, δίνονται επιπλέον θέσεις για τις ίδιες σχολές που θα δηλώσεις στο μηχανογραφικό σου. Οι ειδικές περιπτώσεις που δικαιούνται επιπλέον θέσεις είναι:
- ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
- ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (με αδερφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη ή ορφανοί ή με μέλος της οικογένειας που πάσχει από σοβαρή ασθένεια ή θύματα τρομοκρατίας)
- EΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Αν ανήκεις σε κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις / κατηγορίες, θα κριθείς όπως όλοι οι υποψήφιοι για όλες τις θέσεις, αλλά εσύ θα διεκδικήσεις και επιπλέον ειδικές θέσεις για τη γεωγραφική περιφέρεια που σε συμφέρει.
Σου δίνουμε και ένα παράδειγμα, για να το καταλάβεις: μένεις στην Πελοπόννησο, αλλά ο αδερφός σου σπουδάζει στην Αττική. Θα δηλώσεις όποιες σχολές θέλεις, θα διεκδικήσεις όλες τις θέσεις, όπως όλοι οι υποψήφιοι, αλλά ειδικά για την περιφέρεια της Πελοποννήσου (όπου μένεις) ή για την περιφέρεια της Αττικής (όπου σπουδάζει ο αδερφός σου) διεκδικείς και τις επιπλέον θέσεις των ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ. Και όλα αυτά, μόνο με το ΜΔ, μόνο με τους βαθμούς σου, και από το σπίτι σου ή από το Λύκειό σου, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ουρές. Αρκεί να έχεις εγκαίρως όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως περιγράφονται και στην εφαρμογή.
Όμως, για να διεκδικήσεις τις επιπλέον ειδικές θέσεις στην Αττική, πρέπει να προσέξεις και τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ. Δηλαδή, αν έχεις οικογενειακό εισόδημα από 60000 ευρώ και πάνω, θα διεκδικήσεις επιπλέον θέσεις στην Πελοπόννησο, αλλά όχι στην Αττική.
Με απλά λόγια,
- όσοι από τις ειδικές περιπτώσεις έχουν εισόδημα ως 60000 ευρώ (τουλάχιστον, γιατί αυτό αυξάνεται σε μια πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια), μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις σε οποιαδήποτε περιφέρεια τους συμφέρει, ακόμα και στην Αττική και στο νομό Θεσσαλονίκης.
- όσοι από τις ειδικές περιπτώσεις έχουν εισόδημα πάνω από 60000 ευρώ (τουλάχιστον, γιατί αυτό αυξάνεται σε μια πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια), μπορούν να διεκδικήσουν τις επιπλέον θέσεις σε οποιαδήποτε περιφέρεια τους συμφέρει, εκτός από την Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης.
- ο οικονομικός περιορισμός δεν ισχύει για τους Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εάν διεκδικήσουν τις προβλεπόμενες γι αυτούς θέσεις. Όσοι δηλώσουν ότι εντάσσονται σε αυτή την ειδική κατηγορία, δεν μπορούν να δηλώσουν κάποια από τις ειδικές περιπτώσεις (Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να διεκδικήσεις τις επιπλέον θέσεις, πρέπει πράγματι να ανήκεις στις ειδικές περιπτώσεις και να κατέχεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα τα καταθέσεις στη σχολή επιτυχίας. Κατά την εγγραφή σου, αυτά θα ελεγχθούν και, αν είναι ελλιπή ή ψευδή, θα διαγραφείς και θα αποκλειστείς για 2 χρόνια από τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Επομένως, αν ανήκεις σε κάποια ειδική περίπτωση, πρόσεξε το 2ο βήμα της εφαρμογής, αλλιώς, προχώρησε στο επόμενο βήμα με τις σχολές που θέλεις να δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου