Tα ΓΡΑΣΕΠ δεν λειτουργούν πια!

Θεωρώ χρέος μου να σας ανακοινώσω ότι τα ΓΡΑΣΕΠ δεν λειτουργούν πια. Η θητεία όσων τα υπηρετήσαμε έληξε στις 31 Αυγούστου 2011. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το μέλλον αυτών των δομών. Δεν απαντά επίσης κανείς, για το τι σχεδιάζει το Υπουργείο σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού στην Eκπαίδευση. Όσοι υπηρετήσαμε τα ΓΡΑΣΕΠ επιστρέφουμε στην οργανική μας θέση. Ωστόσο το blog αυτό θα λειτουργεί με το όνομά του, όσο το τοπίο είναι ακόμα αδιευκρίνιστο. Αργότερα βλέπουμε!

Κάνοντας τον προσωπικό μου απολογισμό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τα όσα μου δώσατε. Τα χρόνια που έζησα μαζί σας ήταν όμορφα και ελπίζω και δημιουργικά. Σας είμαι ευγνώμων. Ζήσαμε μαζί χαρούμενες αλλά και δύσκολες στιγμές και ελπίζω να στάθηκα αντάξια των προσδοκιών σας. Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε, που μοιραστήκατε μαζί μου φόβους, αγωνίες, ανησυχίες και προβληματισμούς. Αποχωρώντας από το ΓΡΑΣΕΠ σήμερα το μόνο που μπορώ να πω για μένα είναι ο στίχος του ποητή. " Τούτες τις πέτρες τις εσήκωσα όσο βάσταξα". Επιστρέφω στην οργανική μου θέση στο 6ο Γυμνάσιο Πατρών, στο οποίο για χρόνια υπηρέτησα επίσης με πολύ αγάπη. Δεν λυπάμαι που φεύγω από το ΓΡΑΣΕΠ, γιατί η Συμβουλευτική είναι κάτι που υπηρετώ,άτυπα έστω, πολύ πριν γίνουν τα ΓΡΑΣΕΠ και θα συνεχίσω και μετά από αυτά. Όμως θα μου λείψετε και θα σας σκέφτομαι πάντα με πολύ έγνοια και αγάπη. Εύχομαι σε όλους καλή τύχη στη ζωή σας και φυσικά επιτυχία στους στόχους σας. Η δική μας επικοινωνία ελπίζω ότι δεν θα σταματήσει έτσι και αλλιώς.(Ζήτω η τεχνολογία!) Σας χαιρετώ και στέλνω σε όλους την αγάπη μου μαζί με τις ευχές μου για "Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά"

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πώς να συμπληρώσω το μηχανογραφικό ( 20 Ερωτήσεις και απαντήσεις)

1. Πώς να αρχίσω;
Σιγά – σιγά άρχισε να καταστρώνεις το προσωπικό σου σχέδιο με ηρεμία και θετική σκέψη.

2. Με ποια κριτήρια επιλέγω τις Σχολές; :
Επιλέγεις μια Σχολή επειδή εκφράζει την πραγματική μου επιθυμία. Δηλαδή:
• ταιριάζει με την προσωπικότητά σου (χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα, ικανότητες).
• σε ενδιαφέρει το αντικείμενο σπουδών.
• σε ενδιαφέρουν οι επαγγελματικές διέξοδοι της σχολής.

Απαραίτητο: Η συζήτηση με την οικογένεια

3. Πώς συμπληρώνεται το μηχανογραφικό;
• Διαβάζεις προσεκτικά τις Οδηγίες που θα βρεις στις τελευταίες σελίδες του Μηχανογραφικού Δελτίου σου.
• Αποφασίζεις αν θα δηλώσεις ένα ή δυο Επιστημονικά Πεδία, και ποια.
• Διαγράφεις τις Σχολές που σίγουρα δεν σε ενδιαφέρουν.
• Φτιάχνεις μια ομάδα με τις Σχολές που σε ενδιαφέρουν, από το κάθε Επιστημονικό Πεδίο που επέλεξες (αν δηλώνεις δυο Επιστημονικά Πεδία, φτιάχνεις δυο ομάδες).
• Στην κάθε ομάδα βάζεις τις Σχολές σε σειρά προτίμησης
• Και αρχίζεις τη σύνθεση: Συγχωνεύεις τις δυο ομάδες και φτιάχνεις μια λίστα με τις Σχολές και των δυο Επιστημονικών Πεδίων, που μπορεί να είναι και ανακατεμένες (δηλαδή να ξεκινάς με Σχολές του ενός Επιστημονικού Πεδίου, μετά να δηλώνεις Σχολές του άλλου, μετά να ξαναγυρνάς στο πρώτο κ.ο.κ.).

4. Τι σημαίνει δηλώνω μια Σχολή;
• Σημαίνει ότι γράφεις στο Μηχανογραφικό Δελτίο δίπλα στη συγκεκριμένη Σχολή έναν αριθμό που δείχνει τη σειρά προτίμησής σου, π.χ. 1,2,3 κ.τ.λ. Προσοχή! Εισάγεσαι στη Σχολή της οποίας τα μόρια πιάνεις και την οποία έχεις δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Δηλαδή, αν στη σειρά προτίμησης βάλεις πρώτη μια Σχολή με χαμηλά μόρια και μετά μια με υψηλά, τότε θα εισαχθείς στην πρώτη.

5. Πού καταθέτω το Μηχανογραφικό μου Δελτίο;
 Από φέτος  Μηχανογραφικό Δελτίο κατατίθεται ηλεκτρονικά με τη διαδικασία που περιγράφεται σε άλλη ανάρτηση ( Μπορείς δηλ. πρόχειρα να σχεδιάσεις ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό σου. Το οριστικοποιείς όμως μόνο όταν έχεις συγκεντρώσει όλα σου τα δικαιολογητικά ανάλογα με το αν ανήκεις σε κάποια ειδική κατηγορία και αφού πάρεις από το σχολείο σου κλειδάριθμο στις ημερομηνίες που ορίζει το Υπουργείο . Για φέτος  από 16/6 μέχρι 23/6 παίρνεις κλειδάριθμο και από 17/6- 28/6 οριστικοποιείς το μηχανογραφικό σου.
6. Ποια άλλα δικαιολογητικά πρέπει να έχω μαζί μου;
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται από φέτος στη σχολή εγγραφής σου. Προσοχή όμως ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Προσοχή επίσης χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερα και στον ορισμό των ειδικών κατηγοριών. Διάβασε προσεκτικά την εγκύκλιο για να ξεκαθαρίσεις αν ανήκεις σε ειδική κατηγορία.
7. Αν κάνω αριθμητικό λάθος στη δήλωση, δηλαδή δηλώσω δύο φορές τον αριθμό 2 ή παραλείψω τον αριθμό 3, τι γίνεται;
• Τα λάθη αυτά τα βρίσκει ο υπολογιστής την ώρα που περνιούνται οι προτιμήσεις σου και είσαι παρών, οπότε μπορούν να διορθωθούν.

8. Για πόσα Τμήματα μπορώ να δηλώσω προτίμηση;
• Μπορείς να δηλώσεις προτίμηση για όλα τα Τμήματα ενός ή δύο Επιστημονικών Πεδίων.

9. Εάν δηλώσω Τμήματα που περιλαμβάνονται και στα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχω επιλέξει, σε ποιο πρέπει να σημειώσω την προτίμησή μου;
• Μπορείς να σημειώσεις την προτίμησή σου για τα λεγόμενα Κοινά Τμήματα σε όποιο από τα δύο Επιστημονικά Πεδία επιθυμείς.

10. Και αν τα μόριά μου είναι διαφορετικά στα 2 Επιστημονικά Πεδία;
• Τότε, θα ληφθεί υπόψη το μεγαλύτερο σύνολο μορίων.

11. Πώς ξέρω ότι πράγματι οι Σχολές δηλώθηκαν με τη σειρά που ήθελα;
• Παίρνεις αντίγραφο της δήλωσής σου από τον υπολογιστή, το οποίο πρέπει να ελέγξεις σχολαστικά για τυχόν λάθη.

12. Τι ρόλο παίζει η σειρά προτίμησης;
• Σε περίπτωση ισοβαθμίας (ίδιο σύνολο μορίων), προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο Βαθμό Πρόσβασης. Αν υπάρχει και εδώ ισοβαθμία, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του Επιστημονικού Πεδίου στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη Σχολή. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, μπαίνουν όλοι οι ισοβαθμούντες, ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το συγκεκριμένο τμήμα. Η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως τρίτο κατά σειράν κριτήριο μόνο στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

13. Τα Α.Ε.Ι. είναι καλύτερα από τα Τ.Ε.Ι.;
• Δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιες γενικεύσεις. Εξαρτάται από τις συγκεκριμένες σχολές που συγκρίνουμε. Μπορεί ένα Α.Ε.Ι. να έχει μέτριες επαγγελματικές προοπτικές, ενώ ένα Τ.Ε.Ι μπορεί να έχει άριστες επαγγελματικές προοπτικές. Ερεύνησε τις επαγγελματικές προοπτικές της κάθε Σχολής.

14. Για να μην κάνω κανένα λάθος, θα πρέπει να δηλώσω όλες τις Σχολές;
• Έτσι κινδυνεύεις να μπεις σε μια Σχολή που δε σου αρέσει, αφού είναι δύσκολο να ελέγξεις ένα τόσο μακρύ κατάλογο σχολών. Το σωστό είναι να δηλώσεις Σχολές από όλη την γκάμα των βάσεων, δηλαδή υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλές, μόνο όμως όσες από αυτές σου αρέσουν.

15. Έχω 14.000 μόρια, άρα, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις, περνάω στην τάδε Σχολή που είχε 13.995 μόρια;
• Αυτές είναι οι περσινές βάσεις. Οι φετινές βάσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη διαφορά, ακόμη και 2.000 μόρια πάνω ή κάτω. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, αλλά και από τις προτιμήσεις των Υποψηφίων, οι οποίες μεταβάλλονται από χρονιά σε χρονιά.

16. Αφού δεν μπορώ να "πιάσω" Α.Ε.Ι., θα πρέπει να δηλώσω μόνο Τ.Ε.Ι.;
Κι αν τα βάλω πρώτα -πρώτα, θα έχω περισσότερες πιθανότητες να πετύχω;
• Δεν έχει σημασία η σειρά προτίμησης της Σχολής, παρά μόνο στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές και αυτό μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έχει σημασία αν έχουμε βάλει πρώτη ή δέκατη τη Σχολή, αλλά μόνο αν έχουμε τα μόρια για να "μπούμε" στη Σχολή και δεν έχουμε βάλει πριν από αυτήν άλλη Σχολή με λιγότερα μόρια.

17. Αφού τα πήγα καλά και συγκεντρώνω πολλά μόρια, δε χρειάζεται να δηλώσω καθόλου Τ.Ε.Ι.;
• Το σωστό είναι να δηλώσεις και Τ.Ε.Ι, (φυσικά της προτίμησής σου) επειδή δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με τις βάσεις, που κάθε χρόνο αυξομειώνονται.

18. Οι καλές Σχολές έχουν υψηλή βάση, ενώ οι Σχολές με χαμηλή βάση δεν είναι καλές;
• Οι βάσεις εκφράζουν την προσφορά και τη ζήτηση των θέσεων κάθε Σχολής στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν μια Σχολή έχει λίγες σχετικά θέσεις, αλλά την δηλώνουν πολλοί υποψήφιοι, τότε έχει υψηλή βάση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές ή ότι εσένα σου αρέσει.

19. Είχα τα μόρια για να περάσω στο Μαθηματικό της Αθήνας, αλλά δεν πέρασα. Γιατί;
• Μπορεί να μην το είχες δηλώσει. Δεν γίνεται να περάσεις σε μια Σχολή που δεν έχεις δηλώσει. Ή μπορεί να είχες δηλώσει πριν μια άλλη Σχολή που έπιανες τη βάση της και να πέρασες σ' αυτήν.

20. Δυστυχώς δεν πήγα καλά φέτος. Θα ξαναδώσω Πανελλήνιες Εξετάσεις του χρόνου. Έχει νόημα να δώσω προσοχή στο Μηχανογραφικό;
• Κάθε πράγμα στον καιρό του. Τώρα θα φτιάξεις σωστά το Μηχανογραφικό σου, το Σεπτέμβριο θα δεις σε ποια Σχολή θα περάσεις κι αν δεν σου αρέσει, αφού πρώτα γραφτείς στην Σχολή που πέτυχες, αποφασίζεις αν θα ξαναδώσεις ή όχι.

Και να θυμάστε…

Η ζωή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με το μηχανογραφικό.
Να είστε πάντα καλά
Πηγή: ΚΕΣΥΠ Ρεθύμνου,
Κ. Παρρέν - Σιγανού 4, 2831053722 kesyp@dide.reth.sch.gr
Υποσημείωση Το σημείο του κειμένου που είναι με έντονα γράμματα είναι διορθώσεις που έγιναν από μένα και αναφέρονται στις φετινές αλλαγές. Η παρέμβαση στο κείμενο έγινε μόνο και μόνο για να μην υπάρξουν παρανοήσεις μιας και το παραπάνω κείμενο είχε γραφτεί σε παρελθόντα χρόνο. Μαρία Παππά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου